ponedeljek, oktober 09, 2006

Knjiga je orožje - vzemi jo v roke!

Smiselnost tega stavka se mi je že nekaj časa zdela, če že ne nesmiselna (to namreč zveni oksimoronsko), pa vsaj vprašljiva. Pojdimo po vrsti! Stavek je sestavljen iz dveh povedi:

1. Knjiga je orožje.
2. Vzemi jo v roke!

O "metaforični resničnosti" prvega stavka nisem nikoli dvomil in o moči idej, ki jih po svetu trosijo knjige na tem mestu ne bom razpravljal. Zgodovina je namreč premnogokrat dovolj nazorno pokazala, da prvi stavek drži.

Problem, kot ga vidim, namreč tiči v drugi povedi. Naj pojasnim, za kaj gre! Sprašujem se namreč ali je res knjiga tisto orožje, ki ga je treba prijeti v roke, če se želim boriti na intelektualnem področju? Moj odgovor se glasi: da potrebno jo je prijeti v roke, vendar knjiga ni orožje s katerim se moramo boriti. Naj pojasnim...

Predpostavka: Orožje je namenjeno bojevanju, edina razumska uporaba knjige pa je branje. Druge možnosti uporabe ne vidim. Torej nam skuša Brecht dopovedati, da se moramo bojevati tako, da naj beremo knjige.
Izenačuje branje in bojevanje.

Brecht pa je v tem svojem vzkliku, ki je na prvi pogled mišljen pozitivno, škodoželjen. Pravzaprav ne poziva, da bi se borili ampak naj vzamemo v roke (njegove?) knjige, kar pa je tako kot, da bi nam v roko potisnil granato in nam rekel naj jo uporabimo za boj, preden bi vedeli kako dotična zadeva sploh deluje. To vzpostavi situacijo, v kateri se moramo namesto, da bi se s pomočjo knjige bojevali, začeti bojevati proti njej, saj knjiga ni in ne more biti tvoje orožje ampak je vedno orožje proti tebi. Knjiga je lahko samo individualno orožje avtorja, ki je usmerjeno proti vsem ostalim. Proti bralcem! Knjiga ne more biti bralčevo orožje. Tako se pravzaprav moramo začeti boriti proti tistemu, ki nam v roko potisne granato. Vsaka knjiga pač nosi
neko idejo, ki ti jo skuša posredovati, če ne že vsiliti.

Ob vsakem stiku z neko idejo oz. knjigo se zatorej splača spomniti na filozofa Karla Jaspersa, ki nas nauči osnovne "samoobrambe", ki ji pravi filozofsko branje in poteka po naslednjem vrstnem redu:

1. popolno zaupanje (skušaš razumeti avtorja in vse dojemaš kot, da je res)
To je pravzaprav nekakšen taktičen trik. Če bi avtor knjige (ki je tvoj "sovražnik" ) spremljal tvoje misli med branjem bi pomislil, da te je pridobil na svojo stran. Vendar pa je prvi korak namenjen temu, da spoznamo avtorjeve misli do obisti in ugotovimo njegove napake in slabosti.

2. misliti v soglasju s svetom (ideje postaviš v kontekst miselnih in zgodovinskih tokov)
S tem spoznam o avtorjevo okolje. Izvemo kdo so njegovi zavezniki in kdo njegovi sovražniki.

3. misliti v soglasju s sabo (si iskren do svojih dvomov)
Šele ko opraviš priprave opisane v prvih dveh korakih, se lahko končno poženeš v napad. In ko tako drviš, se general Beckett za teboj dere: "Misli svinja, misli!"


Tako filozofsko branje v katerem uporabiš svoje edino (OMNIA MEA MECUM PORTO) orožje je pravzaprav prvi od dveh bojev, ki jih moram ob stiku s knjigo prebiti. Možni končni izidi te bitke so trije:

1. predaja (nekritično prevzameš ideje Knjige)
2. premirje (vsebinsko si do idej Knjige neopredeljen ali pa bitko preložiš na kasnejše obdobje)
3. zmaga (zavrneš, uničiš, spremeniš ali skleneš zavezništvo z idejo Knjige)

Razlika med predajo in sklenitvijo zavezništva je ta, da zavezništvo skleneš šele po miselni bitki, predaš pa se že pred njo. Se pravi, da zgolj nekritično prevzameš idejo.

Tako se pravzaprav na koncu zmage vzpostavi čudna situacija, ker si po končani bitki šele na začetku svojega boja. S to razliko, da sedaj ne bo tvoje orožje premagana knjiga ampak tvoja beseda, tvoja misel in tvoje pero.
Knjiga (oz. branje le te) tako ne more biti orožje ampak je lahko samo bitka v kateri izpiliš svoje intelektualne borilne veščine. Obvezen predpogoj za vsako ustvarjanje je torej veliko število prebrodenih bitk. Pravi boj se začne šele po teh bitkah v pristnem aktivnem (in ne pasivnem) udejstvovanju.

Pero je orožje - vzemi ga v roke!

Z upanjem na čim več zmag!

7 komentarjev:

luka pravi ...

Odličen prispevek. Glede končnega izida pa bi še nekaj dodal: obstaja tudi možnost (ki se mi zdi zelo pomembna), da te knjiga "porazi" oz., bolje povedano, "premaga". Da priznaš premoč njenih argumentov in opustiš prejšnja prepričanja za nova (po možnosti boljša). Mnogo bralcev noče priznati poraza pred določeno knjigo in to so po mojem mnenju slabi bralci. Katalonski esejist Joan Fuster je nekoč zapisal: "Revindiqueu sempre el dret a canviar d'opinió: és el primer que us negaran els vostres enemics." (="Vedno zahtevajte pravico, da spremenite mnenje: to je prva pravica, ki vam jo bodo vaši sovražniki skušali odvzeti."

-SCRIPTOR- pravi ...

Odličen komentar! Sam bi možnost, ki jo omenjaš, uvrstil kar med sklenitev zavezništva, ampak takole artikulirana se mi zdi tudi vredna posebne pozornosti.

P.S.: Sicer pa mislim, da je tale novička ravno primerna za rubriko zanimivosti na tvojem blogu ;)

luka pravi ...

Ha, ha, super novička, res! Za njo pa je cela zgodba... Mislim, da jo bom res objavil.

Stalker pravi ...

Zanimiv prispevek. Tudi sam sem reflektiral o tem Brechtovem stavku, a še nisem imel priložnosti spraviti zadevo v pisno obliko...

Sicer pa spremenitev mnenja (če predstavlja miselni napredek), ne bi mogel označiti kot "poraz", prej zmago nad samim sabo...
Vedno zahtevajte pravico, da spremenite mnenje...
To lahko zahtevaš le od sebe!

-SCRIPTOR- pravi ...

Sem šele danes ugotovil, da sem imel vklopljen "comment moderation" in da vajina komentarja nista bila objavljena kojci, ko sta jih skupaj spiala. Se opravičujem za tako zamudo...

Stalker: saj spremenitve mnenja nisem označil za poraz (ob pogoju, da si temeljito pretehlal to kar boš prevzel)... Mislim, da govoriva o isti stvari...

luka pravi ...

@Staalker:

Ja, bolj slabo sem to prevedel. Pravilno bi bilo: "Vedno si vzemite pravico..." ali pa "Vedno vztrajajte pri pravici, da..."

Anonimni pravi ...

Just want to say what a great blog you got here!
I've been around for quite a lot of time, but finally decided to show my appreciation of your work!

Thumbs up, and keep it going!

Cheers
Christian, iwspo.net